3-ти май е Международен ден на Слънцето. Като такъв се отбелязва

...
3-ти май е Международен ден на Слънцето. Като такъв се отбелязва
Коментари Харесай

Жълтото джудже, което е на почит от древни времена. 10 факта за Слънцето

3-ти май е Международен ден на Слънцето. Като подобен се отбелязва от 1994 година по инициатива на Международната общественост по слънчева сила.

Слънцето е най-близката до Земята звезда. То е жълто джудже. Заедно с цялата Слънчева система то обикаля към центъра на Млечния път за към 250 млн. години със скорост към 220 км/сек. Налягането в центъра му е над 340 милиарда атмосфери, температурата – 13 милиона градуса по Целзий. При такива условия протича термоядрена реакция, при която водородът се трансформира в хелий. Всяка секунда Слънцето изгаря 700 милиарда тона водород. Всяка секунда на него се случват към 3000 гърмежа, всеки от които продължава няколко минути и обгръща райони с размер колкото Земята.
Още от антични времена Слънцето е било
на особена респект измежду хората. За това свидетелства и подредбата на празниците. Те са съобразени с придвижването му през годината.

В българския фолклор на него е приписван човешки облик. Слънчеви фигури се появяват и в архитектурата на възрожденските къщи. Освен като човешка фигура е рисувано и като познатото ни през днешния ден изображение с лъчи.

В наши дни то е запазило митичната си мощ единствено в легендите и националните приказки.
Ето 10 забавни обстоятелството за нашето Жълто дужде:Слънцето е нараснало своята активност с 40% от възникването на Слънчевата система до в този момент.Неговата възраст е 4,5 милиарда години, т.е. то е на половината на живота си.През идващите 5 милиарда години Слънцето ще привърши водорода си и ще се трансформира в червен колос.Когато Слънцето загуби от масата си, орбитите на планетите ще се разширят, а Меркурий, и Земята ще бъдат унищожени.Светлината пътува от него до Земята за 8 минути.В Слънцето могат да се поберат 1 милион планети с размерите на Земята.През последните 20 години Плутон се е отдалечил доста от Слънцето. Вече даже има елементи от него, които в никакъв случай не са огрявани от него.Слънчевият знак е вашият зодиакален знак. Той дава отговор на евентуалните благоприятни условия, с които сте родени.Парадоксално, само че през януари Земята е най-близо до слънцето.Край Старосел – антично тракийско паметно населено място, се правят ритуали в честа на Майката Земя и нейния наследник – Богът Слънце.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР